Siirry pääsisältöön

Ladjan muistolle

”Vuosi 1985 oli siinä mielessä merkityksellinen, että sirkustaiteilijat tekivät paluun tivolikentille. Matti palkkasi tivoliinsa tšekkoslovakialaisen maailmankuulun Kaiserin sirkustaiteilijaperheen, joka esiintyi nimellä Kaiser 5. Ryhmään kuuluivat Ladislav, hänen sisaruksensa Karel, Jindra ja Marsela sekä hänen vaimonsa Dana. Kyseisenä vuonna Ladislav teki yhden Suomen sirkushistorian unohtumattomimmista tempauksista. Hän ällistytti katsojia Imatralla kävelemällä teräsvaijerin päällä pauhaavan Imatrankosken ylitse. Lähes 20 000 silmäparia kokoontui seuraamaan tätä harvinaislaatuista spektaakkelia. Sirkusperheen näytösten vastaanotto oli mitä mahtavin myös tivolissa. Ihmiset hämmästelivät silmät suurina perheen uhkarohkeita ilma-akrobatiaesityksiä.”

”Matti olisi halunnut sirkusperheen tulevinakin vuosina kiertueelle mukaan, mutta heidän kotimaansa kommunistinen järjestelmä rajoitti perheen työskentelyä Suomessa. Myöhemmin, kun kommunistivalta murtui vuonna 1989, Kaiserin perhe palasi jälleen tivolin esiintyjäkaartiin. Tällöin Ladislavin mukana saapui esiintymään hänen vaimonsa Dana sekä heidän tyttärensä Slavina ja poikansa Ladislav jr. sekä Viktor. Ilma-akrobatiaesitysten lisäksi vanhaa hyvää 50-luvun tivolitunnelmaa loi tivolikentälle pystytetty teltta, joka oli Kaiserin perheenjäsenten vastuulla. Teltassa asiakkaat pääsivät seuraamaan ainutlaatuista marionettinukke-esitystä. Ladja Kaiserin isoisä oli tehnyt ihastusta herättäneet ilmeikkäät nuket omin käsin jo ennen ensimmäistä maailmansotaa.”

(Lainaukset muokaten kirjasta Huvin huipulla 130 vuotta – Tivoli Sariola 1888-2018. Pajula, Rautiainen, Hiljanen.)

Kaiserin sirkusperhe kuului tärkeänä osana tivolin henkilökuntaan, ja he esiintyivät tivolissa parhaimmillaan kolmen sukupolven voimin aina viime vuoteen saakka. Olemme halunneet antaa sirkustaiteelle ja omille sirkusjuurillemme tilaa tivolissa, ja siksi ilma-akrobatia-ja nukketeatteriohjelmista luopuminen oli meille yhden aikakauden loppu. Eilen jouduimme luopumaan jälleen, kun tieto Ladja Snr. poisnukkumisesta saavutti meidät.

Ladjasta voisi kertoa monta ikimuistoista tarinaa, mutta kaikki oleellinen mahtuu lopulta muutamaan lauseeseen. Ladja oli maailman mukavin mies, hieno persoona, jolla oli valtava sydän. Ladja oli erityisesti hyvä ja lojaali ystävä, joka oli ensimmäisenä auttamassa oli tilanne mikä hyvänsä. Hän oli ammattitaitoinen esiintyjä ja luontainen viihdyttäjä, joka sai aina kaikki hyvälle tuulelle. Hänen työnsä Tivoli Sariolan ja koko suomalaisen tivoli-ja sirkuskulttuurin hyväksi on ollut mittaamattoman arvokasta.

Mestari on nyt poistunut täältä ikuisuuteen. Pidäthän meistä huolta siellä ylhäällä ja terveiset siellä jo oleville kulkureille!

Kiitos Ladja Snr. – kaikesta <3

Ladjaa lämmöllä, ystävyydellä ja suurella kunnioituksella muistaen, kaikkien Tivoli Sariolan nauravien kulkurien puolesta,

Ville

Jaa