Tivolislangista

27 heinäkuun, 2019 Tinna Kontinen

Lulla, lällä ja proti? Tivolissa puhutaan monien muiden alojen tavoin ihan omaa kieltään, mutta tivolin ammattislangista on vaikea maallikoiden ymmärtää mitään. Tällä kertaa avaamme yleisölle, mitä tivolimaailmassa usein käytetyt termit ja sanonnat tarkoittavat.

 

Yhteinen sanasto kuuluu erottamattomana osana lähes jokaiseen työpaikkaan, näin on myös meillä Tivoli Sariolassa. Osa termeistä on ollut käytössä jopa vuosikymmeniä ja sitä mukaa, kun tivoliala ja laitteet kehittyvät, syntyy myös uusia sanoja. Termit ovat pääosin lyhyitä, koska tivolikentällä on usein kiire saada tieto eteenpäin.

 

 

Tiedätkö mitä tarkoittaa esimerkiksi lemma? Se on laitteen lattia. Lulla puolestaan tarkoittaa laitteen istuinta ja lällä radiopuhelinta. Kun puhutaan protista, tarkoitetaan puupalikkaa, jota käytetään kiilana tai tukena laitteen tai vaikkapa asuntovaunun rakentamisessa. ”Käytin joskus kaverin kanssa verbiä protata ja hän katsoi minua hieman hitaasti. Jotenkin näistä sanoista tulee niin erottamaton osa omaa kieltä, että luulee myös ulkopuolisten tuntevan nuo sanat”, tivolin johdon assistentti Anna Sariola naurahtaa. Anna on työskennellyt tivolissa jo yhteensä 11 vuoden ajan ja muun muassa tivolikentän päävirtalähteenä toimiva polttomoottorikäyttöinen generaattori on kulkenut hänelle termillä aggri koko tuon ajan.

 

 

Pidempään tivolialalla olleet puhuvat karusellista edelleen myllynä. MP tarkoittaa asiayhteydestä riippuen mielipidettä tai Maailmanpyörää, kummari puolestaan Kummitusjunaa. Kaikilla laitteilla, vaunuilla, kentän osilla, tivolikentällä nähtävillä esityksillä ja jopa työntekijöillä on omat lempinimensä, suurimmalla osalla useitakin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Tivolin henkilökunnasta puhutaan muun muassa nauravina kulkureina tai smurffijenginä, jälkimmäinen viittaa tietysti tivolin sinisiin työvaatteisiimme ja ensimmäinen kiertävään elämäntapaamme. Kun tivolin on tullut aika muuttaa seuraavalle paikkakunnalle, puhutaan lähdöstä ”seuraavaan kylään”. Sanonnan lanseerasi Tapio Sariola jo vuosia takaperin ja se elää edelleen henkilökuntamme huulilla muuttoaamuisin.

 

*KUVAT: Sami Hakala, SKM Photo

 

Ilmojen valtiaat – taidokas Kaisereiden perhe*

13 heinäkuun, 2019
Lue lisää

Hae töihin TsigaBoomiin!

25 marraskuun, 2021
Lue lisää