Ilmojen valtiaat – taidokas Kaisereiden perhe*

13 heinäkuun, 2019 Tinna Kontinen

Tivoli Sariola on ainoa suomalainen tivoli, jonka kentällä nähdään päivittäin ilma-akrobatiaa. Olemme erittäin ylpeitä ja iloisia asiasta, ilma-akrobatialla on meillä pitkät perinteet ja monet asiakkaat tulevat tivoliin vuodesta toiseen nähdäkseen näitä upeita ohjelmistoja. Mutta miten tsekkiläinen Kaisereiden sirkusperhe alunperin päätyi osaksi nauravien kulkurien porukkaamme? 

 

 

Vuosi 1985 oli Tivoli Sariolalle siinä mielessä merkityksellinen, että sirkustaiteilijat tekivät paluun tivolikentille. Silloinen tivolin johtaja Matti Sariola palkkasi tivoliinsa tšekkoslovakialaisen maailmankuulun Kaiserin sirkustaiteilijaperheen, joka esiintyi nimellä Kaiser 5. Ryhmään kuuluivat Ladislav, hänen sisaruksensa Karel, Jindra ja Marsela sekä hänen vaimonsa Dana. Kyseisenä vuonna Ladislav teki yhden Suomen sirkushistorian unohtumattomimmista tempauksista. Hän ällistytti katsojia Imatralla kävelemällä teräsvaijerin päällä pauhaavan Imatrankosken ylitse. Lähes 20000 silmäparia kokoontui seuraamaan tätä harvinaislaatuista spektaakkelia. Sirkusperheen näytösten vastaanotto oli mitä mahtavin myös tivolissa. Ihmiset hämmästelivät silmät suurina perheen uhkarohkeita ilma-akrobatiaesityksiä.

 

 

Matti olisi halunnut sirkusperheen tulevinakin vuosina kiertueelle mukaan, mutta heidän kotimaansa kommunistinen järjestelmä rajoitti perheen työskentelyä Suomessa. Myöhemmin, kun kommunistivalta murtui vuonna 1989, Kaiserin perhe palasi jälleen Tivoli Sariolan esiintyjäkaartiin. Tällöin Ladislavin mukana saapui esiintymään hänen vaimonsa Dana sekä heidän tyttärensä Slavina ja poikansa Ladislav Jr. sekä Viktor. Kaiserit jäivät erottamattomaksi osaksi Tivoli Sariolaa Tapio Sariolan ollessa tivolin johtajana ja perinteitä jatketaan edelleen viidennen polven tivoliyrittäjä Ville Sariolan aikana. Osa Kaisereista on myös pysyvästi vaihtanut kotimaansa Suomeen.

 

 

Tällä hetkellä perheestä Ladislav, Dana, Ladislav Jr. perheineen sekä Viktor perheineen kiertävät Suomea tivolin matkassa. Ilma-akrobatiaa nähdään päivittäin tivolikentällä ja vuoden 2019 ohjelmistossa ollaan nähty maailmanpyörä-numero, teräsvaijeŕinumero sekä ns. hamsterin pyörä-numero. Kaikkia esityksiä voidaan esittää sekä soolona että useamman artistin voimin, ja niissä tehdään vaativia, äärimmäistä tasapainoa ja keskittymistä vaativia suorituksia. Numeroiden kesto on noin 15 minuuttia ja esitykset ovat yleisölle maksuttomia. Suomalainen 131-vuotias tivoliperinne, johon nämä esitykset eräänä merkittävänä osana kuuluvat, on myös hyväksytty osaksi Unescon elävän perinnön kansallista luetteloa. Kyse on siis merkittävästä kulttuuriperinnöstä ja tämän kulttuuriperinnön vaaliminen on Tivoli Sariolassa kunnia-asia.

 

 

 

*Tekstit lainattu osin Tivoli Sariolan historiasta kertovasta Huvin huipulla 130 vuotta-kirjasta, tekijöinä Päivi Pajula, Matti Rautiainen ja Mikko Hiljanen. Kirja ostettavissa tivolikentän tivolimyymälästä ja kirjakaupoista kautta maan. 

Tivolislangista

27 heinäkuun, 2019
Lue lisää

Hae töihin TsigaBoomiin!

25 marraskuun, 2021
Lue lisää