130 tarinaa, osat 19-21

elokuu 27, 2018 Tinna Kontinen

23. tarina: Sariola-nimen tarina

J.A.W. Grönroosin katsotaan aloittaneen ensimmäisenä Suomessa tivoli- ja sirkustoiminnan. Sariolan suvun omien vahvojen lähteiden mukaan toiminta olisi virallisesti alkanut 15.6.1888. Myöhemmin suomalaisen tivoli- ja sirkushistorian luomista jatkoi J.A.W. Grönroosin poika, Johan Adolf Fredrik (1886–1967). Hän toimi jatkajana isänsä aloittamalle tivolityölle ja nousi tivolihistorian suurmieheksi ja uranuurtajaksi.

Vuonna 1918 J.A.F. Grönroos, vankka suomalaisuusaatteen kannattaja, muutti sukunimensä Sariolaksi. Uuden sukunimen tausta on osittain hämärän peitossa. Sen uskotaan kuitenkin juontavan juurensa Kalevalasta, jossa oli Pohjolan akka, eli Sariolan akka. Kalevalassa Sariola tarkoitti Pohjolaa. J.A.F. Grönroosilla oli myös Pohjola-niminen elokuvateatteri. Sariola-nimi tunnetaan laajasti ympäri Suomen tivoli-ja sirkussukuna. Tänä päivänä Suomea kiertää kaksi Sariolan tivolia, Tivoli Sariola ja Suomen Tivoli.

 

 

24. tarina: Rintamativoli

Jatkosodan aikana Sarioloiden tivoli toimi sotatoimialueella Karhumäessä maaliskuusta 1942 kesäkuuhun 1944. Tivolia johtivat J.A.F. Sariola sekä hänen poikansa luutnantti Unto Sariola. Karhumäen tivolista tuli ensimmäinen paikoillaan ollut suomalainen tivoli. Se oli tuolloin myös ainoa toiminnassa ollut tivoli, koska sodan aikana tivolihuvit olivat kiellettyjä.

Karhumäki valikoitui tivolin paikaksi paitsi sijaintinsa myös sen sota-aseman vuoksi. Paikka sijaitsi kolmenkymmenen kilometrin päässä eturintamasta ollen lomakuljetusten risteysasema. Lisäksi alueella ja sen ympäristössä oli sijoitettuna paljon sotilaita, jotka eivät olleet rintamavastuussa. Karhumäessä oli myös esikunta- ja huoltokeskus. Koska sotilaille oli tarjolla niukalti viihdettä, tivolihuveille oli kysyntää.

Karhumäen rintamativolin esiintyjäkaarti oli aikansa kärkijoukkoa. Rintamativolissa esiintyivät muun muassa näyttelijä Kauko Helovirta, muusikko Vili Vesterinen ja taikurilegenda Solmu Mäkelä. Mukana oli urheilijoita, kuten Ale Saarvala, rekin kultamitalisti Berliinin olympialaisista vuodelta 1936. Karhumäen tivolissa esiintyi myös kansallisklovniksi kutsuttu Pelle Jali eli Valto Aulamo. Karhumäen tivolilla oli pysyvän tivolin lisäksi liikkuva osasto, joka kiersi linja-autolla sota-alueella. Kiertuenäytöksille oli suurempi tarve kuin mitä tivoli pystyi toteuttamaan, ja niitä tehtiin viikoittain yhtenä tai kahtena päivänä.

Rintamativoli oli osa Puolustusvoimain Viihdytystoimistoa, vaikka Sariolat toimivatkin Karhumäessä yrittäjinä. Näin ollen he myös kantoivat riskin toiminnasta. Jos tivoli olisi tuhoutunut esimerkiksi pommituksessa, tappiot olisivat olleet Sarioloiden. Sotativoli oli ainutlaatuinen, yksityinen huvittelukeskus sotatoimialueella. Sotilaille se oli ennen kaikkea rentoutuskeino ja merkittävä hengähdyspaikka. Sodanaikainen tivoli oli ennakkoluulojen murtaja, joka vaikutti koko viihde- ja tivolialan arvostukseen merkittävästi.

 

  

 

25. tarina: Talvitivoli

Vuodesta 1928 alkaen Jaffu Sariola alkoi pitää talvitivolia. Se oli pystyssä tapaninpäivästä loppiaiseen Kaartin maneesissa, ja sitä kutsuttiin myös joulutivoliksi. Kaartin maneesissa ollut talvitivoli toimi siis sisätiloissa Helsingissä vuoteen 1942 asti, talvimarkkinoilla toiminta jatkui eläin-ja pelitelttojen kanssa 60-luvun lopulle. Talvitivolin kiertuetoiminta alkoi vuonna 1932, ja tuon ajan olosuhteissa kyse oli melkoisesta ponnistuksesta. Tivolissa oli kymmenen lumipurupohjaista telttaa, joita lämmitettiin kamiinoilla. Teltat yhdisti toisiinsa lähes viisikymmentä metriä pitkä halli, jonka kautta siirryttiin teltasta toiseen ja josta tehtiin kuulutukset esimerkiksi sirkusohjelmiin tai tanssiesityksiin. Hallin lavalta kuulutettiin telttojen ohjelmanumerot, ja näin tivolivieraita ohjattiin telttojen välillä. Säästä riippuen talvitivoliin kuului myös laitteita, kuten karuselli, jotka oli sijoitettu telttojen ulkopuolelle. Talvitivolissa esiintyi myös mm. hiljattain menehtynyt taikuri Solmu Mäkelä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tivolislangista

heinäkuu 27, 2019
Lue lisää

TIEDOTE: TIVOLI SARIOLA ALOITTAA VUODEN 2020 KIERTUEEN TUURISTA

toukokuu 29, 2020
Lue lisää