130 tarinaa, osat 10-12

4 heinäkuun, 2018 Tinna Kontinen

10. Sirkus Sariola

Legendaarinen Sirkus Sariola oli aikaansa edellä oleva suursirkus, jonka suuruus vaikuttaa ja ihmetyttää vielä tänäkin päivänä. J.A.F eli Jaffu Sariolalla oli unelma – tuoda Suomeen kansainvälisin artistein ja eksoottisin eläimin varustettu suursirkus. Pian valmistui ennennäkemättömän suuri sirkusteltta, jonka sisälle mahtui jopa 2000 katsojaa. Sirkus Sariola kiersi Suomessa yhteensä neljän vuoden ajan. Sirkus Sariolaan kohdistuivat suuret odotukset ja Jaffu panosti sirkukseen entistä enemmän. Hyvin toimineet tivoliosastot rahoittivat tappiollista sirkustoimintaa usean vuoden ajan ja pian kävi selväksi että suuri riskinotto ei tuottanut haluttua tulosta. Jaffun suuret odotukset päättyisivät suureen pettymykseen.

 

 

Sirkus Sariola oli kooltaan aivan liian suuri, lisäksi tasokas ja kansainvälinen esiintyjäkaarti oli kallis. Lopulta valtion asettama huvivero vei viimeisenkin mahdollisuuden menestykseen. Suvun piirissä kummittelee kuitenkin legenda sopimukseen tehdystä pilkkuvirheestä. Sirkus Sariola solmi sopimuksen paikastaan Kaisaniemessä Helsingin Olympialaisiin 1954. Tällöin sirkuksen paikasta Kaisaniemessä kirjoitettiin sopimus, jota allekirjoittaessa Jaffu teki inhimillisen pilkkuvirheen eikä näin ollen pystynyt maksamaan paikkavuokrasta. Sirkus Sariola toimi tappiollisena vuosina 1952-1954. Sirkus Sariola on kuitenkin legenda, josta puhutaan Suomessa edelleen – eikä suotta! Jaffun valtava panostus jätti muistijäljen asiakkaisiin ja Sirkus Sariola on brändinä tuttu yhä edelleen.

 

 

11. Perhe Kaiser

Kaiserin taiteilijaperhe on tuottanut tivolikentällä jännittäviä hetkiä jo yli 30 vuoden ajan. Parhaimmillaan kolmessa sukupolvessa esitetyt hurjat ilma-akrobatiaohjelmat ovat olleen osa Tivoli Sariolan päivittäistä ohjelmarunkoa jo vuodesta 1990. Kaiserin perhe saapui ensimmäisen kerran Tivoli Matti Sariolaan vuonna 1985. Tällöin toisilleen vielä tuntemattomat Matti ja Ladja tekivät puhelimessa sopimuksen Kaiserin perheen esiintymisestä tivolikentällä. Kukapa olisi uskonut, että tämä puhelu johti vuosikymmenien mittaiseen ystävyyteen ja yhteistyöhön taiteilijaperheen kanssa! Ensimmäisen vuoden jälkeen Kaisereiden oli palattava takaisin silloiseen Tšekkoslovakiaan, mutta seuraavana vuonna Kaiserit tekivät jälleen paluun tivoliin ja Matti Sariola sopi useamman vuoden sopimuksen taiteilijaperheen kanssa.

 

 

Kaiserin taiteilijaperhe teki ensimmäisinä vuosinaan hurjan trapetsinumeron kiristetyllä teräsvaijerilla. Ilma-akrobatiaohjelma huipentui kuuden hengen ihmispyramidiin vaijerilla ennätyskorkeudessa. Nämä kuvat ovat piirtyneet monien asiakkaiden mieleen. Aluksi taiteilijaperheen mukana oli Ladjan ja Danan sisaruksia, ja vähitellen perheen omat lapset kasvoivat mukaan ilma-akrobatiaohjelmiin. Perheen tytär Slavina aloitti hurjat temppunsa maston huipulla 30 metrin korkeudessa, kun taas pojat Viktor ja Ladja Jr. toteuttivat hurjapäisiä ohjelmanumeroita moottoripyörällä vaijeria pitkin sekä hamsteripyörässä. Vuosina 1994-95 Kaisereilla oli myös oma pieni sirkus mukana tivolin yhteydessä.

 

 

Vuosien saatossa ohjelmapaikat ovat vaihdelleet. Perheen isä Ladja teki historiaa kävelemällä Imatrankosken yli vaijeria pitkin 26.5.1985. Huimaa ohjelmanumeroa oli joen rantamilla seuraamassa lehtien mukaan lähes 20000 katsojaa ja koski myös avattiin ylityksen ajaksi. Veljekset Viktor ja Ladja puolestaan aloittivat ilma-akrobatiaohjelmat Maailmanpyörän huipulla 26 metrin korkeudessa. Vuonna 2014 Turku valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, ja samassa yhteydessä Viktor Kaiser osallistui Future Circus-festivaalin avajaisiin kävelemällä Aurajoen yli kallioiden päälle. Matka oli noin 200 metriä ja loppupäässä vaijeri kulki noin 20 metriä korkeudella asfaltin yläpuolella. Rannalla oli tuhansia ihmisiä seuraamassa esitystä. Silhouettikuva tästä vaikuttavasta hetkestä 17.8.2014 on tänäkin päivänä osa Turun kaupunkikuvaa ja kulttuurihistoriaa tien varsilla liehuvina lippuina.

 

 

Kaiserit ovat iso ja tärkeä osa tivoliperhettä, ja tälläkin hetkellä he suorittavat huikeita ohjelmanumeroita tivolissa. Viktorin 19-vuotias poika Viktor Jr. Kaiser etenee isänsä jalanjäljillä ja esiintyy tivolikentällä. Isä-Viktor puolestaan laajentaa osaamistaan ilmaisten nukketeatteriesitysten muodossa. Tivoli Sariola on edelleen Suomen ainut tivoli, jossa toteutetaan ilmaista nukketeatteria ja ilma-akrobatiaa päivittäin.

 

 

 

12. Härskin ennätys Paratroopissa

Tivolin rento ja hauska ilmapiiri on innoittanut useita yhteistyökumppaneita tekemään erilaisia tempauksia vuosien varrella. Yksi erikoisimmista vedoista tapahtui Raahessa Pekan Päivillä, kun jo edesmennyt toimittaja ”Härski” Hartikainen löi vetoa tivolin silloisen PR-tiedottajan Markun kanssa siitä, jaksaako toimittaja istua pyörivän Paratroopin kyydissä koko yön ajan. Haaste otettiin vastaan, toimittaja istui kyytiin ja laite pistettiin pyörimään. Vaikka yö oli kirkas ja nätti, toimittajan ilme ei ollut enää muutaman tunnin jälkeen yhtä innokas kuin laitteeseen astuessa. Urhoollisesti Härski kuitenkin hoiti vedon loppuun asti, nukkuen mm. makuupussissa laitteen kyydissä. Tempaus pääsi myös Ennätysten kirjaan ja vedosta puhuttiin vielä pitkään – ja puhutaan yhä. Seuraavana päivänä toimittaja ei kuitenkaan tullut Paratroopin kyytiin eikä tarina kerro olisiko tämä saattanut jäädä hänen viimeiseksi Paratroop-käynnikseen.

 

Samainen toimittaja muistetaan tivolilla muutenkin yllytyshulluna ja rajojaan koettelevana. Eräs tarina kertoo, että Härski olisi ajanut ruohonleikkurilla Raahesta Ouluun selostaen samalla liikenneradioon tapahtumaa. Härskin on myös kerrottu kokeilleen Ladja Kaiserin opastuksella vaijerilla kävelyä, mutta ilma-akrobatia ja korkeat paikat eivät kuuleman mukaan olleet toimittajan heiniä. Kaikenlaisia hauskoja sattumuksia ja muistoja mahtuu tivolin 130-vuotiaaseen historiaan ja nämä Härskin tarinatkin ovat jääneet elämään vielä hänen poismenonsa jälkeenkin.

 

 

Tivolislangista

27 heinäkuun, 2019
Lue lisää

Iloista joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

16 joulukuun, 2020
Lue lisää