130 tarinaa, osat 4-6

10 kesäkuun, 2018 Anna Sariola-Sakko

Tivolitarinat jatkuvat menneiden muistelulla. Seuraavissa kolmessa tarinassa pääset tutustumaan tivolilapsuuteen, yhteistyön voimaan sekä ikisuosikki- Speedyn tarinaan! Jaathan meidän kanssamme tarinasi värikkäästä tivolielämästä tai ikimuistoisesta tivolikokemuksesta sähköpostilla osoitteeseen tinna.kontinen@tivolisariola.fi.

Ole myös näin mukanamme 130-vuotisjuhlakiertueella ja osana yhtä hymyä! 🙂

 

4. tarina: Lapsuus tivolissa pelkkää hattaraa?
Tivoliperheen lapsilla tivoli on aina läsnä arjessa. Parisenkymmentä vuotta sitten kavereiden tullessa käymään tivolissa, laitteissa käyminen oli melkoista pakkopullaa ja eniten odotettiinkin ehkä sitä, että sulkemisen jälkeen päästiin leikkimään kirkonrottaa tivolikentällä, joka oli täynnä mitä mahtavimpia piilopaikkoja! Kaikki tivolin lapset otettiin mukaan leikkiin, sillä mitä enemmän leikkijöitä, sen kivempaa leikki oli. Laitteissa pyörimisen lisäksi samalla voidaan katkaista harhaluulo siitä, että tivolilasten elämä olisi pelkkää hattaran syöntiä. Hattaraa sai – ja saa nykyäänkin – ainoastaan karkkipäivänä. ?

 

5. tarina: Ikimuistoinen ponnistus
Tivolilaisilla on aina ollut vahva yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Auttamaan tullaan tosipaikan tullen myös, vaikka oma varsinainen tivoliura olisikin jo päättynyt. Vuonna 1999 vuosia vellonut kilpailu vierailupaikkakunnista kärjistyi siihen, että monen kymmenen vuoden Vapputivoli-perinne Kupittaalla oli vaarassa. Korvaava kenttä löytyi kuitenkin kilpailevan tivolin vierestä Kupittaalta, Veritas- stadionin parkkipaikalta. Kentälle päästiin vasta aukaisua edeltävänä iltana kuudelta, ja seuraavana aamuna tivoli jo avattiin. Vuorokaudesta tuli ikimuistoinen; oma porukka ahersi hiki hatussa ja sana kinkkisestä tilanteesta kiiri niin, että kasaustöihin saapui auttamaan lukuisia entisiä tivolilaisia. Heidän pyyteettömän auttamisen halunsa ansiosta koko tivoli saatiin pystyyn ajoissa. Yhteishenki oli uskomaton! Väsymystä ei tunnettu, saati nälkää, kun yhteinen tavoite oli kirkkaana mielessä. Paras palkka koko tivoliyhteisölle olikin nähdä, että asiakkaat äänestivät jaloillaan ja viettivät perinteisen Vapputivolin meillä, Tivoli Sariolassa. Lämmin kiitos vielä kaikille teille, jotka olitte auttamassa ja sydämellänne mukana tässä yhdessä meidän tivolihistorian suurimmassa yhteistyöprojektissa!

 

6. tarina: Speedyn tarina
Monet muistavat mahtavan ja hyvin suositun Speedy- laitteen, joka kieputti ja pyöritti asiakkaita varsin vauhdikkaasti 2000-luvun alussa. Laite oli siihen astisen tivolihistoriamme kallein investointi ja sen kuljettamiseen yksinään tarvittiin neljä kuljetusyksikköä. Laitteen kasaamiseen tarvittiin viisi miestä ja pari päivää. Purkaminen ja kasaaminen olivat valtavan työläät. Lisäksi sähkönkulutus oli yhtä suuri kuin koko muulla tivolilla yhteensä. Mutta oli laite kyllä upeakin! Speedy ehti olla tivolissa kaksi kaupunkia, kun muutolla Turusta Kuopioon sen keskusyksikkövaunu joutui onnettomuuteen ja suistui metsään. Keskusyksikkö jouduttiin lähettämään Saksaan HUSS-laitevalmistajan tehtaalle, jossa sen korjaus kesti kaksi kuukautta. Speedystä tuli yksi tivolin suosituimmista laitteista, mutta työläytensä vuoksi sitä käytettiin lopulta vain keväisin, parhaaseen sesonkiaikaan. Vuosi 2011 jäi Speedyn viimeiseksi tivolikaudeksi ja keväällä 2018 suosikki myytiinkin takaisin Saksaan. Joku onnekas saattaakin vielä jonain päivänä päästä Speedyn mahtaviin kyyteihin seuraavan kerran vaikkapa Saksassa!

Tivolislangista

27 heinäkuun, 2019
Lue lisää

Kesätöihin Miljoona Tivoliin!

31 maaliskuun, 2021
Lue lisää